Continentalov brend.

Честа питања о ATE Ceramic кочионим облогама

Често постављана питања

Општа питања

Да ли је ATE Ceramic кочиона облога уствари кочиона облога високих перформанси?

ATE Ceramic кочиона облога није облога високих перформанси, одн. кочиона облога за трке! Ова облога је конципирана за употребу у уобичајеном друмском саобраћају и под нормалним условима вожње пружа дужи век трајања, мање стварање буке и значајно мање таложење прашине од кочења на фелнама. ATE Ceramic кочионе облоге не треба мешати са кочионим облогама за керамичко-композитне кочионе дискове који се користе у скупим спортским и луксузним возилима. За разлику од класичних кочионих облога, ATE Ceramic кочионе облоге су израђене од благо абразивних материјала без удела челика. Типичне карактеристике су светлија маса облоге, смањена бука при кочењу, мање хабање под свакодневним условима и значајно мање стварање прашине при кочењу. ATE Ceramic облога је предвиђена за возаче који воле комфор. Под овим условима облога пружа дужи век трајања облога и дискова, мању буку и значајно мање прашине услед кочења на фелнама возила.

У принципу препоручујемо да се Powerdisc, као и перфорирани кочиони дискови, не користе у комбинацији са ATE Ceramic облогама!

Општа питања

Да ли су капацитети кочења ATE Ceramic производа и оригиналних ATE или ОЕ кочионих облога упоредиви?

Снага кочења ATE Ceramic производа означава максималну безбедност на нивоу оригиналне опреме. Наши тестови су показали да чак ни професионални тест возачи нису били у стању да под екстремним условима тестирања примете разлику између оригиналних АТЕ, одн. ОЕ облога и ATE Ceramic облога у погледу снаге кочења. Наравно, зато су све ATE Ceramic кочионе облоге испитане у складу са ECE R90.

Општа питања

Зашто компанија АТЕ сада поред етаблираног програма АТЕ оригинал нуди и ATE Ceramic програм?

ATE Ceramic програм је нови програм за возила класе малих аутомобила, аутомобила средње и више класе, чији возачи поред изузетне снаге кочења велику пажњу поклањају и изгледу свог возила, а тиме и чистим фелнама.

Расположивост

Да ли ATE Ceramic кочионе облоге постоје за све аутомобиле?

ATE Ceramic води широк програм производа за возила класе малих аутомобила, средње и више класе. При том АТЕ нуди углавном комплете за предњу и задњу осовину. Програм се непрекидно развија.

Расположивост

Где могу да се купе ове облоге?

Свуда где постоје ATE производи. Преглед ATE продајних партнера наћи ћете веома једноставно преко нашег PartnerFinder-а.

Гаранција

Да ли се за облоге ATE Ceramic добија иста гаранција као за обичне ATE кочионе облоге?

Да, овде не постоји никаква разлика између Original ATE и ATE Ceramic.

Регистрација

Да ли облоге морају да се региструју код TÜV-а?

Не, све ATE Ceramic кочионе облоге су испитане у складу са ECE R90 и зато се не морају регистровати.

Регистрација

Да ли облоге имају АБЕ (Општу дозволу за рад према чл. 20 Правилника о саобраћајним дозволама)?

ATE Ceramic облоге испитане су у складу са ECE R90 и зато се не морају регистровати.

Додатна опрема

Да ли је обим додатне опреме за ATE Ceramic идентичан оној за АТЕ оригинал?

Да.

Техничка питања

Да ли ATE Ceramic могу да користим само на једној осовини?

Инсталација је могућа само на једној осовини. Да би се ипак постигао најбољи резултат у погледу малог стварања прашине при кочењу, ATE препоручује употребу ATE Ceramic делова на обе осовине у комбинацији са новим кочионим дисковима.

Техничка питања

Да ли се ATE Ceramic кочионе облоге могу користити и са PowerDisc или перфорираним кочионим дисковима?

Да, то је технички могуће. Снага кочења код овог спаривања остаје једнако велика као код АТЕ оригиналне или ОЕ кочионе облоге. Интеракција ове две компоненте, међутим, може да доведе до повећаног стварања буке при кочењу. ATE Ceramic кочионе облоге су облоге које су развијене за возаче који воле удобност. Углавном препоручујемо да се ATE Ceramic кочионе облоге комбинују само са „нормалним”, односно глатким кочионим дисковима.

Техничка питања

Мој кочиони систем са спортским кочионим дисковима бруји током кочења при већим брзинама. Да ли је то нормално?

Код неких возила може доћи до брујања током кочења. Ово је позната појава. Перформансе кочења остају једнако високе. Брујање зато нема никаквог утицаја на снагу кочења возила.

Техничка питања

Зашто мој кочиони систем шкрипи током кочења при зимским температурама?

Еластични састојци комбинације материјала за кочионе облоге постижу своју оптималну функцију тек након одређене радне температуре која се постиже са неколико кочења. Ова појава у великој мери зависи од температуре и временских услова.

Техничка питања

Да ли постоје искуства/резултати тестирања који доказују да се фелне заиста мање прљају са ATE Ceramic?

Да, постоје опсежни резултати тестирања који региструју да се фелне при употреби ATE Ceramic, а посебно при кочењима под свакодневним условима, значајно мање прљају него када се користе конвенционалне („Low Met”) кочионе облоге.

Техничка питања

Какав је век трајања ATE Ceramic кочионих облога у поређењу са класичним кочионим облогама?

Век трајања кочионих облога у великој мери зависи од профила коришћења и температура кочионе облоге. У принципу се ипак може рећи да се ATE Ceramic кочионе облоге значајно мање хабају, а посебно током кочења при свакодневним условима, у односу на конвенционалне („Low Met”) кочионе облоге.

Техничка питања

Да ли коришћење ATE Ceramic утиче на век трајања кочионих дискова?

Захваљујући примени ATE Ceramic, након краће фазе разраде формира се плаво-сиви „трансфер филм” на кочионом диску, који се састоји од веома тврдих карбида отпорних на хабање. Фигуративно говорећи, кочење кочионе облоге више се не врши директно на кочионом диску, већ на овом трансфер филму. Хабање кочионог диска тиме се значајно смањује.

Техничка питања

Које карактеристике су боље са АТЕ Ceramic у односу на конвенционалне европске комбинације за кочионе облоге (Low Mets)?

ATE Ceramic праве мању прашину при кочењу у односу на Low Mets облоге. Осим тога, одликују се и мањим стварањем прашине и дужим веком трајања. Када су у питању безбедност и квалитет, код АТЕ Ceramic нема компромиса, јер су на нивоу оригиналне опреме.

Техничка питања

Да ли су ATE Ceramic кочионе облоге погодне за то да зарђали кочиони диск поново „чисто кочи”?

Не. ATE Ceramic кочионе облоге су конструисане за смањено стварање прашине и дуг век трајања. Овом кочионом облогом је стога испуњен циљ за „штедљиви рад са кочионим диском и дуготрајност кочионе облоге и диска”. Међутим, ако кочиони диск зарђа услед дужих периода стајања (након што је возило, на пример, било паркирано са сланим, влажним кочионим дисковима под зимским условима вожње), тј. услед корозије, тада ATE Ceramic кочиона облога више нема исте карактеристике хабања (може се упоредити са грубим и финим брусним папиром), као конвенционална кочиона облога према кочионом диску

Да би се смањило формирање рђе на кочионим дисковима, нарочито у зимским условима, препоручујемо да се кочиони дискови осуше пре паркирања возила. Значи да пре паркирања возила кочнице треба пустити да лагано „шлајфују” у месту. Ово би могло да помогне да се са кочионих дискова уклони агресивна слана вода. Штавише, показало се корисним, на пример на стрмим деоницама, да редовна употреба радне кочнице поред кочења мотором може да смањи формирање рђе на кочионим дисковима.

Техничка питања

Шта значи промена боје на кочионом диску када се користи ATE Ceramic и уграде нови кочиони дискови?

Због уградње ATE Ceramic кочионих облога, плаво-сиви слој (Transferlayer) на фрикционим прстеновима кочионог диска је нормална појава. Овај слој је потребан за оптимално деловање кочионих облога – а посебно за смањење стварања прашине при кочењу. Генерално препоручујемо да се при свакој замени кочионих облога замени и кочиони диск. Репарирани или коришћени кочиони дискови могу увек да имају претходно оштећење, нпр. испирање. Ово може да доведе до тога да комбинација нове ATE Ceramic кочионе облоге и коришћеног кочионог диска не постиже оптимални учинак.

Техничка питања

Да ли ATE Ceramic кочионе облоге могу да се уграде и у комбинацији са „воженим” кочионим дисковима?

Уградњом конвенционалних (Low-Met) кочионих облога може доћи до „претходног оштећења” кочионог диска, а посебно до такозваних „испирања” у кочионом диску. Они доводе до разлике у дебљини кочионих дискова, што са своје стране може да доведе до пулсирања кочионе педале, одн. бацања управљача. Зато препоручујемо да се при замени ATE Ceramic замене и кочиони дискови.